(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
«Ήταν ώριμες οι συνθήκες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν περιμέναμε να ωριμάσει περισσότερο ενδεχομένως να σάπιζε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ.
Δείτε:
Τσίπρας – Ζάεφ: Η συγκινητική στιγμή της βράβευσης του Νίμιτς – Το θερμό χειροκρότημα (βίντεο)
Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι μια πολιτική βολική για τις ηγεσίες που όμως δεν είναι προς όφελος των λαών». «Πολλώ δε μάλλον δεν είναι σύμμαχος σταθερότητας. Οι ηγεσίες οφείλουν να επιλύουν χρόνια ζητήματα» συμπλήρωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πώς δημιουργήθηκε η ιδέα να πέσουν οι υπογραφές της ιστορικής συμφωνίας στις Πρέσπες, τονίζοντας ότι είχε επισκεφθεί πριν χρόνια την περιοχή.
«Σαν φοιτητής επισκέφτηκα την περιοχή και εντυπωσιάστηκα» είπε και σημείωσε ότι θέλησε να αλλάξει τον συμβολισμό που είχε για την Ελλάδα. «Οι Πρέσπες ήταν σύμβολο του αλληλοσπαραγμού τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου. Μια βαριά φορτισμένη περιοχή που πλέον συμβολίζει την Ειρήνη» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Σε άλλο σημείο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «καμία ενεργοποίηση του άρθρου 19 δεν θα μας σώσει» τονίζοντας την αναγκαιότητα «εφαρμογής και τήρησης του Συντάγματος» γιατί διαφορετικά «δεν θα υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κυρώσεις ενδεχομένως να υπάρξουν ακόμα και σε άτομα που δεν την τηρούν τη συμφωνία».
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως ο νέος πρωθυπουργός της γείτονας χώρας «θα σεβαστεί τη συμφωνία και θα συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα» καθώς «όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τη χώρα του ως Βόρεια Μακεδονία».
Την ίδια στιγμή έστειλε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι συνώνυμο της ελευθερίας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης».